Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
@brumak: No ale když ti ukradnou mobil, dá se snadno přihlásit v aplikaci stažené do jiného mobilu? Bez toho si sám nepřevedeš peníze z jiného účtu zdarma, i když při znalosti údajů peníze převést jdou. Platby kartou v obchodě ještě půjdou, ale platby vyšších částek kartou na webu bez potvrzení v aplikaci ne.
U Wise mám z tohoto důvodu přístup do aplikace v obou mobilech (minimálně po určitou dobu by to fungovalo i na druhém), ale u Revolutu asi nejde mít funkční aplikaci ve více zařízeních.
budka: No nevim, mně když ji zablokovali naposled v Japonsku, virtuální nenabízeli. Každopádně bugr psal o případu s ukradenym telefonem, a k aktivaci karty to asi bude chtít appku, nebo bankovnictví, dostaneš se do nich po krádeži telefonu?
Libor: netuším, jak probíhá aktivace revolutu po ztrátě (zprovoznil jsem si ho až v době, kdy už o telefony nepřicházím), ale hádám, že pravděpodobnost, že to půjde bez ukradené sim, bych viděl jako podstatně vyšší než u mbank.
možná tu mícháme dvě věci, nedobrovolnou blokaci karty, a ztrátu přístupu :-)
Libor_S napsal(a):A s revolutem bys nebyl v pr...? Jak bys to řešil?
normálně bych letenku zaplatil kartou, tam se nic nepotvrzuje. Navíc já mám účtů 5 a karty vozím sebou takže u mě nemožnost použít jednu kartu)už se mi to stalo) není zas takový problém. Ale stejně si myslím, že nevíme jak ten příběh přesně byl.
Jinak nevím proč řešíte zablokovanou kartu když měl pán nefunkční aplikaci po restu mobilu. to se zas ta diskuze dostala jinam.
Někdy jde zaplatit kartou online bez potvrzení, ale běžně je potvrzení vyžadováno viz příloha. To samé platí i o dalších kartách, kde taky musíš opsat kód ze SMS (pokud nejde o malé částky), která přijde na mobil. Ztráta karty problém není, když jich máš víc, ale ztráta či krádež mobilu ano, a to u Revolutu podobně jako u jiných karet. U Wise by dočasně šlo platit online s verifikací plateb na druhém mobilu do doby, než budou chtít potvrdit na primárním mobilu (za předpokladu dvou mobilů a oba s funkční aplikací).
Samostatné dlouhodobé cestování v zahraničí je v tomto dnes rizikové (ve více dospělých má mobil s bankovnictvím obvykle někdo další). To už může být šance (aspoň u T-Mobile) převést eSim na jiný mobil i při ztrátě. Kvůli tomu jsem si koupil před dlouhou cestou druhý stejný mobil a převedl hlavní Sim na eSim. Ve Fio mi řekli, že změna telefonního čísla jde jen osobně na pobočce. A to jsem se ptal i na možnost před cestou nahlásit své druhé číslo a v případě ztráty mobilu požádat o změnu třeba i prostřednictvím člena rodiny s předem danou plnou mocí.
Pokud cestovatel cestuje sám a přijde o mobil (ztráta mobilu nebo okradení), pak jedině platit klasickou plastovou kartou nebo v hotovosti. Bohužel platby online nefungují bez potvrzení v potvrzovací aplikaci. Pak musí pomoci příbuzní.
Řešením je mít druhý mobilní telefon s předem nainstalovanými bankovními aplikacemi před výjezdem z ČR. Pak to lze převést autorizaci na druhý mobil.
České banky jsou v tomto hodně nepružné, zpravidla vyžadují osobní návštěvu na pobočce. Revolut je pružnější, lze to řešit na dálku s druhým mobilem, případně doručí novou kartu do zahraničí.
Takže s Revolutem při ztrátě či krádeži mobilu stačí mít (nebo si koupit) další mobil, nainstalovat si aplikaci a v té se dostaneš na svůj účet na stejné přihlašovací údaje bez problémů?
Já mám Revolut ve dvou mobilech a v obou funguje. Napárování funguje přes obličej, takže i v případě dalšího zařízení neměl být problém (podobný systém je třeba v Air Bank).
Libor_S napsal(a):Takže s Revolutem při ztrátě či krádeži mobilu stačí mít (nebo si koupit) další mobil, nainstalovat si aplikaci a v té se dostaneš na svůj účet na stejné přihlašovací údaje bez problémů?
samozrejme, dokonca aj wise, n26 atd.
Dobře, tak se zprovozněním aplikace Revolutu na novém mobilu by problém nebyl, ale pokud tam člověk přesunuje peníze z jiných účtů průběžně, což asi dělá většina, nebude to možné u některých českých bank (např. Fio) při změně čísla telefonu z důvodu jeho ztráty bez návštěvy pobočky a bude muset vypomoci třeba rodina. Každý převod na Revolut z Fio musím autorizovat (jde jen kartou), zatímco bankovní převod na Wise můžu z Fio při opakování posílat i bez autorizace (po nějakém počtu, myslím, potřeba je).
Na Galapágách mi nechodily autorizační SMS kvůli špatnému signálu místního roamingového partnera T-Mobilu (začaly chodit asi 2 dny před koncem, první s denním zpožděním), takže tam pro mě Revolut nebyl využitelný a ani karty Fio by nešly použít online a pokud bych měl nastavený nižší limit ani na platby na místě. Naštěstí jsem měl cash z Quita na většinu potřeb a nic online jsem neplatil. A tomuto problému bych se vyhnul, pokud bych měl aplikaci Fio.
Ahmad Masúd napsal(a):[citace="Vladimír38"]
Mám 4 klasické účty (aktivně používám 3) plus Revolut a Wise . Poslední zkušenost s rodinou na cestách byla kritická. Zatímco Revolut mě nikdy nezklamal , Česká spořitelna (George) selhala několikrát.
Moje zkušenosti:
- Sofie: V restauraci karta ČS neprošla. Bizarní je, že ani bankéř po telefonu neviděl v systému žádný pokus o platbu, ani náznak. Platba kartou Raiffeisenbank prošla bez problémů.
- 2 X Booking: Při platbě George opět selhal. Tom selhání je v momentě přechodu zpět do eshopu. Musel jsem narychlo dobít Revolut a zaplatit jím. Možná je na vině moje Motorola , ale u jiných bank aplikace funguje bezchybně.
- Rakousko (ÖBB): Při nákupu jízdenek na letiště George při potvrzení spadl asi 3x, jsem nemohl potvrdit platbu a nakonec jsem zaplatil Revolutem. Kvůli tomu jsme jeli pozdějším spojem.
Spoléhat v zahraničí jen na jednu českou banku se nevyplácí, aspoň mne. Revolut byl jedinou jistotou, která nás nenechala na holičkách.
Hm, a co vás tedy nutilo k platbám jinak než Revolutem, když ho také máte? Jakou jinou výhodu měly pokusy o platby ČS a RB?
[/citace]
Ono je to o tom pocitu jistoty. Revolut používám fakt často, měl jsem tam i ten placený tarif za dvě stovky měsíčně, ale upřímně tam nerad držím víc než 100–200 eur.
Na větší věci prostě víc věřím klasickým bankám se zázemím. Proto mám úspory i primární eurový účet u Erste. Z něj platím ubytování nebo auta v zahraničí – přijde mi to bezpečnější, když jde o větší sumy.
Kreditku zatím nemám právě kvůli kurzům. Všechny jsou v CZK a platit v půjčovně kurzem banky se mi nechce. Spíš teď sonduju, jestli neexistuje vyloženě eurová kreditka, kterou bych pak prostě splatil přímo v eurech bez nějakých převodů.
…..v pujcovne davam CZK kreditku jen na blokaci depozitu, platbu pujcovneho na miste platim bud Revolutem nebo mbank svet debetkou dle vyhodnosti v tu chvili.
V cem bezpecnejsi, kdyz na Revolut prevedes prave ty penize, ktere chces utratit? Prece zrovna u tech vetsich polozek radove stovky az tisice Eur se prave vyplati nakupovat s lepsim kurzem.
puketapu napsal(a):Teď jsem v Brazílii a taky mi nešlo zaplatit kartou. Při placení se ptali jestli debit nebo credit. No, mám revolut, takže debit. Jenže platba neprošla ani na vícero pokusů, nakonec jsme zkusili credit a šlo to. Takže se musí hlásit credit, i když máš debitku.
Potvrzuji že v té Brazílii se na dotaz "debit / credit" musí hlásit opak toho co má člověk na naší kartě, chvíli to trvá než to člověk zjistí...😀 Ale třeba v hotelu mi tenkrát neprocházelo ani jedno u ČSOB a záložní spořka v pohodě, tak těžko říct...
Mandre napsal(a):…..v pujcovne davam CZK kreditku jen na blokaci depozitu, platbu pujcovneho na miste platim bud Revolutem nebo mbank svet debetkou
Dělám to taky tak, ale stalo se mi loni v půjčovně Alamo na letišti v SF, že chtěli, abych tou kreditkou i zaplatil (takže jsem si musel ještě navyšovat limity). Myslím, že minimálně jednou se mi to stalo i v jižní Evropě.
Libor_S napsal(a):[citace="Mandre"]
…..v pujcovne davam CZK kreditku jen na blokaci depozitu, platbu pujcovneho na miste platim bud Revolutem nebo mbank svet debetkou
Dělám to taky tak, ale stalo se mi loni v půjčovně Alamo na letišti v SF, že chtěli, abych tou kreditkou i zaplatil (takže jsem si musel ještě navyšovat limity). Myslím, že minimálně jednou se mi to stalo i v jižní Evropě.
[/citace]
Taky jednou …..a od te doby to rikam predem, budu platit jinou kartou, na depozit mam kreditku.
jan.kulis napsal(a):Potvrzuji že v té Brazílii se na dotaz "debit / credit" musí hlásit opak toho co má člověk na naší kartě, chvíli to trvá než to člověk zjistí...😀 Ale třeba v hotelu mi tenkrát neprocházelo ani jedno u ČSOB a záložní spořka v pohodě, tak těžko říct...
Jak to myslíš opak? Platím kreditkou, hlásím credito, funguje to.
A jinak omylem jsem klikl na Nahlásit, tak sorry. Taky by tam mohl být dotaz, jestli to člověk skutečně chce nahlásit. A k čemu to vlastně slouží? STB?
Mandre napsal(a):[citace="Libor_S "]
[citace="Mandre"]
…..v pujcovne davam CZK kreditku jen na blokaci depozitu, platbu pujcovneho na miste platim bud Revolutem nebo mbank svet debetkou
[/citace]
Taky jednou …..a od te doby to rikam predem, budu platit jinou kartou, na depozit mam kreditku.
[/citace]
To jsem říkal před platbami (nevím, kdy jindy předem by se to mohlo říct) a říkám to vždy, ale v tomto případě to nepomohlo. Prostě to tak mají nastavené (nebo je možné, že byl daný zaměstnanec nesprávně informovaný, ale spíš to první).
Ve Vancouveru mi taky říkal, že se musí vše platit jednou kartou (kreditkou), když jsem říkal, že to chci platit zvlášť debetkou a kreditkou.
mirjur napsal(a):[citace="jan.kulis"]
Potvrzuji že v té Brazílii se na dotaz "debit / credit" musí hlásit opak toho co má člověk na naší kartě, chvíli to trvá než to člověk zjistí...😀 Ale třeba v hotelu mi tenkrát neprocházelo ani jedno u ČSOB a záložní spořka v pohodě, tak těžko říct...
Jak to myslíš opak? Platím kreditkou, hlásím credito, funguje to.
A jinak omylem jsem klikl na Nahlásit, tak sorry. Taky by tam mohl být dotaz, jestli to člověk skutečně chce nahlásit. A k čemu to vlastně slouží? STB?
[/citace]
pouziva se v pripade, ze platis debetkou. zejmena v usa. obcas se ptaji, jestli je to kreditka nebo debetka
ty odpovidas, ze kreditka, bez ohledu na to, jaka karta ti je.
Mandre napsal(a):…..v pujcovne davam CZK kreditku jen na blokaci depozitu, platbu pujcovneho na miste platim bud Revolutem nebo mbank svet debetkou dle vyhodnosti v tu chvili.
V cem bezpecnejsi, kdyz na Revolut prevedes prave ty penize, ktere chces utratit? Prece zrovna u tech vetsich polozek radove stovky az tisice Eur se prave vyplati nakupovat s lepsim kurzem.
Rozumím vašemu pohledu, ale já to mám nastavené trochu jinak. Pokud cestuji po eurozóně, platím přímo ze svého eurového účtu u Erste, kde už mám prostředky připravené. Když vidím, že je na Revolutu výhodný kurz, nakoupím tam klidně několik tisíc eur a pošlu si je na účet do Erste bez poplatku. Proč takové možnosti nevyužít?
Moje opatrnost vůči větším částkám na Revolutu vychází z nejistoty ohledně řešení krizových situací. Kdyby Revolut náhodou zkrachoval, popravdě netuším, jakým způsobem a kde bych se domáhal svých peněz. U klasické české banky se zázemím mi celý proces přijde mnohem jasnější a bezpečnější.
Podobně to vnímám i v případě reklamací plateb nebo služeb. U české banky mám jistotu, že se dovolám konkrétní podpoře a vše vyřeším v češtině. U Revolutu si nejsem jistý, jak jejich podpora v takových situacích funguje.